Türklerin kullandığı takvimler

Türklerin kullandıgı takvimler

Takvimler hazırlanış esaslarına göre; Güneş yılı ve Ay yılı esaslı takvimler olarak ikiye ayrılır. ilk güneş yılı esaslı takvimi Mısırlılar ilk ay yılı esaslı takvimi Sümerler yapmıştır.

Türklerin Tarih Boyunca Kullandıgı Takvimler


1.Oniki Hayvanlı Türk Takvimi: Güneş yılı esaslıdır.Yıllar hayvan adlarıyla adlandırılmıştır.12 yılda bir devir yapar. Türkler islamiyetten önce bu takvimi kullanmıştır.

2.Hicri Takvim: Ay yılı esaslıdır. Başlangıç olarak Hicret (622) esas alınmıştır.Türkler islamiyeti benimseyince bu takvimi kullanmaya başlamışlardır.Hz.Ömer  döneminde oluşturulan bu takvim günümüzde dini gün ve aylar için kullanılır.

3.Celali Takvim: Güneş yılı esaslıdır.Başlangıç yılı 1079'dur.Büyük selçuklular döneminde ekonomi amaçlı yapılmıştır.Bu takvimi Hindistan'daki Babürşahlar'da kullanmıştır.

4.Rumi Takvim: Güneş yılı essaslıdır.Osmanlı devletinde 1839'dan itibaren mail işlerde kullanılmak üzere hazırlanmıştır.

5.Miladi Takvim: Güneş yılı essaslıdır.Hz.isa'nın dogumu başlangıç olarak kabul edilir.Bu takvimin ilk örnegini mısırlılar yapmıştır.Romalılar tarafından günümüzdeki şeklini almıştır.1 Ocak 1926'dan itibaren Türkiye'de kulanılmaktadır.

Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederiz.

lys,ygs,fizik,matematik,türkçe,kimya,tarih,coğrafya,kpss,pdf,slayt,dersnotlari,notdefterimde,